Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.

Köszöntő


Tisztelt Érdeklődő, Kedves Borbarátunk!

A Pannonhalmi Borvidéken a szőlők gyökerei nemcsak a lankás völgyek-dombok löszös, homokköves talajába hatolnak mélyre, de a történelmi múltba is, ezért a mai napig a környék történelmi, kulturális értékei is táplálják a szőlőtőkéket, nemesítik az érlelődő borokat.

A szőlőtermesztéshez a természeti adottságok itt mindig ideálisak voltak, így ez a tájegység ma is meghatározó a magyar borászat térképén. Itt is, mint általában a Dunántúlon a római korig nyúlik vissza a szőlőtermesztés, bortermelés, sőt többen a magyarországi borászat egyik bölcsőjének tekintik ezt a környéket és ez a mai borászokra is nagy felelősséget ró.

A borvidéknek ma is kötelessége, hogy megőrizze és fejlessze az évezredes értékteremtő történelmi hagyatékot, ennek az alapja, hogy a helyi borásztársadalom – tudásban, innovációban – mára jól ötvözi a hagyományt és a modern gondolkodást, a korszerű borkészítést, a fogyasztói igények magas szintű kiszolgálását.

Az elmúlt időben a borvidék sikeres újjáéledését jelzi, hogy számos szakmai elismerés került helyi borászokhoz, borászatokhoz, de a megújulás új szellemiséget kívánt meg a kisebb szőlőbirtokok gazdáitól is. Mindezek együtt ismertették el a borvidéket a minőségi fogyasztók körében is. Ma már a gasztronómia "fellegváraiban" is megtaláljuk a borvidék borait, sőt a nemzetközi piacra is egyre meghatározóbb tétel kerül ki az itteni minőségi borokból.

Ma is azon dolgozunk, hogy a borvidék területének több mint felét érintő fajta-szerkezetátalakítással, a tradicionális fajták mellett az új lehetőségeket adó fajtákkal és művelésmóddal újra az élvonalhoz tartozzunk. Az elmúlt években a természeti adottságainkat legjobban hasznosító, így kiváló minőséget adó szőlőfajtákkal gazdagodott a borvidék. Mára fehérbort adó fajtáinkat szépen egészítik ki a kékszőlő-ültetvények.

Jelentős inspirációt adott az itt gazdálkodó borászoknak, hogy összefogva sikerült megteremteni azt az értékrendet, hogy ami itt különleges minőségű, az egyben legalább annyira természetes is. Külön öröm, hogy egyre több a fiatal borász, akik az idősebb, tapasztaltabb borászokkal összefogva próbálnak garanciát adni a minőségi bortermeléshez, tovább fejleszteni a "Teremtett Borvidéket".

Ezen a pannon tájon a szőlővel foglalkozók mindig hittek az ember teremtő erejében, teremtő munkájában, ezért vallják magukénak a "Teremtett Borvidéket".

A mai borválasztékban, minőségi fehér- és vörösboraink között a borrajongók és az ínyencek is megtalálják azt az élményt, amiért érdemes ellátogatni erre. A harmonikus illatok, ízek, zamatok természetessége uralja borainkat, amelyek a táj, a környezet, a talaj, az éghajlat egyediségét hordozzák magukon.

A borvidék centrumában találjuk a Pannonhalmi Főapátságot, amely a Világöröksége része, így kulturális, kultikus kisugárzása jelentősen hozzájárul a környék kifinomult vendégváró viselkedéséhez is. Ez pótolhatatlan és egyedi erény a helyi borászok, a borosgazdák és a fogyasztók, borbarátok, gasztronómiai szakemberek viszonyában. Ez már a modern kor turisztikai innovációjának is értékes, minőségi komponense.

Megéri egy kirándulást tenni a gyönyörű lágy dombokra futó, csillogó szőlősorok között, megtekinteni a történelmi levegőt árasztó látnivalókat, megkóstolni a völgyekben megbúvó kisebb pincékben vagy a nagyobb borászatokban a finom borokat, a gasztronómia találkozási pontjain pedig felfedezni a helyi ízeket, ételkülönlegességeket.

Ezekkel a gondolatokkal, sok élménnyel és természetesen finom borokkal várjuk Önöket a Teremtett Borvidéken.

Megtisztelő érdeklődését köszönöm.
 
Liptai Zsolt
Pannonhalmi Borvidék Hegyközségének elnöke

Teremtett Borvidék