Megyei borverseny Kópházán A kékfrankos és a fűszeres tramini nyert
2016.06.28.
Megyei borverseny Kópházán A kékfrankos és a fűszeres tramini nyert
A fehérbor kategóriában a Pannonhalmi borvidék fűszeres traminijét találta legkiválóbbnak a szigorú zsűri.

Győr-Moson-Sopron megye önkormányzata és a megyei értéktárbizottság szervezésében tizenötödik alkalommal rendezték meg a "Megye legjobb bora" versenyt. A szakmai konferenciával egybekötött díjkiosztón Kópházán kiderült, a megye legjobb vörösbora címet idén a Töltl József Pincészet kékfrankosa nyerte el. A Soproni borvidék jeles szőlész-borásza négy mintával vett részt a versenyen, s a 2014-es  13 fokos kékfrankosa lett a befutó.A megye legjobb vörösbora Töltl József borászé (középen). A képen balra Grubits Ferenc kópházi polgármester, jobbra dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktárbizottság elnöke. 

A fehérbor kategóriában a Pannonhalmi borvidék fűszeres traminijét találta legkiválóbbnak a szigorú zsűri. E bor Tar Attila győri borász nevéhez fűződik. A díjakat dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktárbizottság elnöke nyújtotta át.

– Az idei versenyre több mint negyven pincészet hatvannégy bormintát küldött, huszonkettő vöröset, hét rozét és harmincöt fehéret – közölte Taschner István, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, a megyei verseny egyik szervezője. – Tavaly ennél kevesebb volt a részt vevő borászat, s értelemszerűen a bor is.
Ami említést érdemel, egyre többen hoztak házasított – cuvée – borokat, s megjelent a palettán a gyöngyözőbor is. A tíztagú bírálóbizottság elnöke dunaszerdahelyi borász volt.


A Pannonhalmi Borvidék Hegyközségének különdíjával Szemenyei Gyula rozé gyöngyözőborát jutalmazták.

Különdíjakat is adományoztak a megyei borversenyen. A nemzeti agrárkamara a Sop-Vin Pannonia Cuvée-jét jutalmazta, Kópháza különdíját Payrits Attila soproni zweigelt rozéja érdemelte ki. A kereskedelmi és iparkamara a Pannonhalmi Apátság Pincészet   Hemináját, a Pannonhalmi Borvidék Hegyközsége a nyúli Szemenyei Gyula gyöngyözőborát jutalmazta. A borlovagrend győri legációjának különdíja a nyúli  S&S Szent Donát Borház Chardonnay-jét, a soproni legáció elismerése  Iváncsics Zoltán merlot rozéját  illette.

Forrás : http://www.pannonhalmiborvidek.hu