Szent Orbán-napi pannonhalmi gasztro- és borpiknik
2021.05.24.
Szent Orbán-napi pannonhalmi gasztro- és borpiknik
Piknikezzünk együtt Pannonhalmán Szent Orbán ünnepén az apátsági bor és gasztronómia jegyében!
A szőlőművesek védőszentje, Szent Orbán előtt tisztelegve a Pannonhalmi Főapátság pincészete 2021. május 29-én szombaton egésznapos borünnepet és gasztro-pikniket, illetve kedvezményes borvásárt tart a monostor arborétumában és gyógynövénykertjében.


A díjmentes rendezvény csodás borokkal és finomságokkal, érdekes előadásokkal és mesterkurzusokkal, hangulatos dallamokkal és jazzkoncerttel, valamint pop-up vinotékával fűszerezett gasztro-piknikkel csábítja az érdeklődőket a szabadba.
Az arborétum nevezetes pontjain a pincészet munkatársai kínálnak a borok mellé izgalmas beszélgetéseket, a madárcsicsergéssel kísért fogyasztást pedig egy vándorzenekar is kiegészíti.
A napot lebilincselő kulináris mesterkurzusok teszik még feledhetetlenebbé. Többek között Juhász Martin-Blaise, a monostor sörfőzdéjének főzőmestere a szerzetesi sörkultúráról, a vadonatúj üzemről, valamint az apátsági sörökről árul el tudnivalókat, Szabó Márton bencés szerzetes pedig a főapátság gyógynövényes gasztronómiai készítményeiről és az új illatmúzeum szerepéről, valamint az ahhoz kapcsolódó szőlőmagüzem termékeiről tart bemutatót. A kísérletező kedvűek most a helyben készült szőlőmagolajat is megkóstolhatják. Az előzőkhez hasonlóan a harmadik mesterkurzus is egy újabb ízélménnyel várja az ínyenceket. A Pannonhalmi Főapátság pincészete a monostor szociális szellemiségét és a fenntarthatóságot előtérbe helyezve új együttműködést alakított ki egy társadalmi szerep- és felelősségvállalás jegyében művelt hondurasi kávéültetvénnyel rendelkező céggel, amely a termőföldtől a csészéig kíséri a kávé útját a borászat részére. Érdemes tehát belekortyolni ebbe a kávékülönlegességbe és erőt meríteni belőle, hogy a 16 órakor kezdődő jazzkoncertre is maradjon energia!
Nem kell más, csak egy pokróc és egy piknikkosár, a belevalókat a jó kedéllyel együtt a pincészet és az apátság gasztronómiai egységei – VIATOR étterem, OMNIBUS food-truck, PAUSA cukrászda – biztosítják. A gyógynövénykerti Teaházban és az erre az eseményre felállított pop-up vinotékában az apátsági termékek közül lehet válogatni, hogy az élményeket később otthon is fel lehessen idézni, ráadásul a pincészet borai – az Infusio kivételével – kizárólag e napon 15% kedvezménnyel kerülhetnek a piknik- és bevásárlókosarakba.
Programok:
- Pannonhalmi Főapátság arborétumának önálló bejárása
- Betekintés az ezeréves pannonhalmi szőlészeti-borászati hagyományokba
- Bor- és gasztro-állomások ínycsiklandozó kóstolókkal
- Pop-up vinotéka a Barokk Pavilonban és a Teaházban
- Izgalmas mesterkurzusok kóstolókkal (11.00 órakor MyPod "b.farm" kávébemutató, 13.00 órakor Pannonhalmi apátsági gyógynövényes gasztronómiai termékek, 14.00 órakor Pannonhalmi apátsági sörök)
- Joe Fritz virtuóz klarinét- és a Benkó Dixieland Bandből ismert Gáspár Pál bendzsójátéka az arborétumi kóstoláshoz és fogyasztáshoz
- 16:00 órakor Kollmann Gábor Quintet jazzkoncertje a Gyógynövénykertben
Gasztronómia:
- VIATOR Étterem, OMNIBUS Bisztró és PAUSA Kávéház kínálata
- Helyi termelők finomságaiból összeállított piknikdoboz
- Damniczki-fagylaltok apátsági borokból a Teaházban
- 15% kedvezmény a forgalomban lévő palackos borokra (kivéve Infusio)
Információ és regisztráció:
A felsorolt eseményeken történő részvétel díjmentes!
Kóstolás és kiszolgálás kizárólag a rendezvény helyszínén 1.500,- Ft áron vásárolható kóstolópohár és a hozzá tartozó kóstolókuponok segítségével történik. Kávé szintén kupon ellenében kapható, amelynek díja 500,- Ft. Kóstolópohár és kóstoló-, valamint kávékuponok váltására három helyen van lehetőség: Tricollis Foglalási Központ, Arborétum felső bejárata (Főapátság bejáratával szemben), Teaház (pop-up vinotéka). A kedvezményes borvásár keretében a 15% engedmény a tételek kiskereskedelmi árából kerül levonásra, az egyedi ajánlat más kedvezménnyel nem összevonható. A helyben fogyasztott borok palackos árai megegyeznek a csak ezen a napon biztosított kedvezményes árakkal, a VIATOR, az OMNIBUS, illetve a PAUSA étel- és italkínálatának aktuális árait a mindenkori árlap tartalmazza.
A mesterkurzusok látogatása ugyancsak ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a résztvevők száma azonban korlátozott (50 fő/alkalom). Jelentkezést név, telefonszám, létszám és a választott mesterkurzus megjelölésével a winetasting@osb.hu címen tudunk fogadni.
További információk: https://apatsagipinceszet.hu/szent-orban-napi.../ 
Kevesebb jelenjen meg

Forrás : http://www.pannonhalmiborvidek.hu