Pannónia szent hegyén – a mai Pannonhalmán – a 996-ban megtelepedett bencések, monostoruk felépítésével egy időben újjáélesztették a vidék szőlő- és borkultúráját.
A mai Apátsági Pincészet ötvenkét hektár területen gazdálkodik, ültetvényeik a Széldomb dűlőkben, a Packalló és Cseresznyés dűlőkben Pannonhalmán, az écsi Babszökő dűlőben, a ravazdi Tavaszó-dűlőben helyezkednek el.
Az ültetvényeikről érkező szőlőt a közel 2200 m² alapterületű, a monostor tövében épült új pince és borház fogadja, amely Szent Márton hegyének délnyugati lábánál helyezkedik el.
A környezeti adottságoknak és alkalmazott szőlőfajtáiknak megfelelően az Apátsági Pincészet kínálatában a reduktív technológiával előállított friss, illatos, gyümölcsös fehér- és rozéborok, valamint a hagyományos eljárással készült, hordós érlelésű testesebb fehér- és fűszeres, karakteres vörösborok szintén megtalálhatók.
Fajtaboraik kivétel nélkül magukon viselik a termőhely sajátosságait, érdekes és izgalmas színfoltot biztosítva a nemzetközi szinten is ismert fajtákból készült borok világában, ugyanakkor a Pincészet célja továbbá, hogy arculatát és szellemiségét tükröző egyedi házasításokkal egyaránt megörvendeztesse a fogyasztókat.
Borok: Olaszrizling, Rajnai Rizling, Tramini, Salve gyöngyöző (Pinot Blanc, Fűszeres Tramini, Királyleányka), St. Martinus (Fűszeres Tramini, Királyleányka), Tricollis fehér (Olaszrizling, Rajnai Rizling, Fűszeres Tramini, Pinot Blanc), Hemina (Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Viognier), Prior (Rajnai Rizling), Tricollis vörös (Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc), Hemina vörös (Merlot, Cabernet Franc), Infusio (Merlot, Cabernet Franc), Rosé (Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc)
A mai Apátsági Pincészet ötvenkét hektár területen gazdálkodik, ültetvényeik a Széldomb dűlőkben, a Packalló és Cseresznyés dűlőkben Pannonhalmán, az écsi Babszökő dűlőben, a ravazdi Tavaszó-dűlőben helyezkednek el.
Az ültetvényeikről érkező szőlőt a közel 2200 m² alapterületű, a monostor tövében épült új pince és borház fogadja, amely Szent Márton hegyének délnyugati lábánál helyezkedik el.
A környezeti adottságoknak és alkalmazott szőlőfajtáiknak megfelelően az Apátsági Pincészet kínálatában a reduktív technológiával előállított friss, illatos, gyümölcsös fehér- és rozéborok, valamint a hagyományos eljárással készült, hordós érlelésű testesebb fehér- és fűszeres, karakteres vörösborok szintén megtalálhatók.
Fajtaboraik kivétel nélkül magukon viselik a termőhely sajátosságait, érdekes és izgalmas színfoltot biztosítva a nemzetközi szinten is ismert fajtákból készült borok világában, ugyanakkor a Pincészet célja továbbá, hogy arculatát és szellemiségét tükröző egyedi házasításokkal egyaránt megörvendeztesse a fogyasztókat.
Borok: Olaszrizling, Rajnai Rizling, Tramini, Salve gyöngyöző (Pinot Blanc, Fűszeres Tramini, Királyleányka), St. Martinus (Fűszeres Tramini, Királyleányka), Tricollis fehér (Olaszrizling, Rajnai Rizling, Fűszeres Tramini, Pinot Blanc), Hemina (Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Viognier), Prior (Rajnai Rizling), Tricollis vörös (Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc), Hemina vörös (Merlot, Cabernet Franc), Infusio (Merlot, Cabernet Franc), Rosé (Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc)