Szőlő és bor
Szőlőfajták
A borvidék hagyományosan fehérbort termelő terület, bár az 1900-as évek elején még csaknem azonos volt a fehér és a vörös fajták aránya. Az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően a domináns fehér fölény csökkenéséről számolhatunk be.
Fehér szőlők:
Olaszrizling | ![]() |
A borvidék legnagyobb részesdéssel bíró fajtája. A termőterület csaknem 30 százalékát az olaszrizling és klónjai foglalják el. Az olaszrizling francia fajta. Tőkéje középerős, vagy gyenge, sűrű vesszejű. Hajtásrendszere csüngő, ezért függönyművelésre is alkalmas. Ellenálló képessége a peronoszpórával, a lisztharmattal, a szürkerothadással szemben gyenge, sok gondozást igényel. Fagytűrő képessége jó. Október második felében szüretelhető. Bora tüzes, lágy karakterű, fajtajelleges. |
Rajnai rizling | ![]() |
A Rajna mellékéről származó szőlőfajta tőkéje erős növekedésű, közepes számú, mereven álló vesszőt nevel. Jó a téltűrő képessége, a talajra kevésbé igényes. Október közepén szedhető, a közepes termés eléréséhez 10-12 rügy/m2 terhelés szükséges. Bora finom illatú és savú, testes, gazdag zamatú. Kiegyenlítetten jó minőséget ad, ezért kedvelt a borvidéken. Részesedése mintegy 4 százalék. |
Rizlingszilváni | ![]() |
A Rajnai és a Zöldszilváni kereszteződéséből jött létre. A tőkéje erős növekedésű, kevés számú, mereven álló vesszőt növeszt. Optimális terhelése 6-8 rügy/m2. Szeptember második felében már szüretelhető. Bora finom illatú és zamatokban gazdag. A tájegységen a részesedése mintegy 14 százalék. |
Tramini | ![]() |
A dél-tiroli Tramin községből eredeztetik és borvidékünkön a múlt század közepén jelent meg. Kis tőkeformájú, keveset termő fajta, de szálvesszős művelésben kielégítő mennyiségre képes. Szeptember második felétől október elejéig szedhető. Cukortermelése kiváló. Bora lágy karakterű, de fűszeres zamatú. Részesedése megközelítően 8 százalék. |
Chardonnay | ![]() |
A világ legismertebb, a borvidéken is kedvelt fajtája. Tőkéje erős, aránylag nagyszámú, félmerev vesszőt nevel. Javasolt terhelése 10-12 rügy/m2. Korán fakad és szeptember végén - október elején érik. Nagyon jól palackozható bort ad, amely kemény karakterű, fűszeres és "hosszú" illatú. |
Királyleányka | ![]() |
A Kövérszőlő és a Leányka természetes kereszteződéséből keletkezett. Erős tőkéjű, nagy lombozatot nevel. Megfelelő minőséget 7-8 rügy/m2 mellet lehet elérni vele. Szeptember második felében szüretelhető. A borvidéken Nyúl, Pannonhalma és Tényő gazdái termesztik előszeretettel. A borvidéken mintegy 7 százalékos arányban van jelen. |
Szürkebarát | ![]() |
A francia eredetű fajta középerős tőkével rendelkezik, amelyen viszonylag vékony, ritkás vesszőzet fejlődik. Fürtje kicsi, hengeres, nagyon tömött. Korán fakad és megfelelő (10-12 rügy/n2) mellett szeptember végén – október elején kiváló minőségű, testes, harmonikus bort adó fürtöket szüretelhetünk róla. |
Cserszegi fűszeres | ![]() |
Magyar borszőlő. Bakonyi Károly állította elő az Irsai Olivér és a Piros tramini keresztezésével. Fürtje közepesen nagy, kúpos, gyengén vállas, közepesen tömött vagy laza. Bogyói húspirosak, héjuk vékony. Érési ideje: szeptember vége. Tőkéje közepes növekedésű, jó termőképességű. Cukortermelése közepes vagy jó. Fagytűrése kiemelkedően jó. Peronoszpóra-érzékenysége számos vinifer-alfajtáénál kisebb, rothadás-ellenállósága is jelentős. Bora illatos, jellegzetesen fűszeres zamatú, kemény. |
Leányka | ![]() |
Az erdélyi eredetű szőlőfajta tőkéje erőteljes fejlődésű. Nagyszámú vastag és világosbarna vesszőt nevel. Fürtje: kicsi, vállas, tömött. Érése szeptember közepén esedékes. Bora fajtajelleges illatú és zamatú, alkoholban gazdag, tüzes, de lágy. |
Zefír | |
A Zefír két ősi magyar fajta, a Hárslevelű és Leányka keresztezéséből jött létre, amelyekhez jól társul a fehérboroknak kedvező pannonhalmi termőtáj. Bora jellegzetes, intenzíven muskotályos, feketeribiszkére emlékeztető illatú, finom zamatú, lágy karakterű . |
Irsai Olivér | ![]() |
1930-ban nemesítette Kocsis Pál Magyarországon a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajtákból. Tőkéje erős növekedésű, vesszője sima. Fürtjei közepes nagyságúak, kúp alakúak. Nehezen rothad. Korán érik, már augusztus közepétől szüretelik. Íze kitűnő, muskotályos zamatú. Bora zöldes-sárgás színű, erősen muskotályos ízű, lágy savakkal. |
Sauvignon Blanc | ![]() |
A Sauvignon Blanc egy nagyon elterjedt és közkedvelt szőlőfajta, a világ szinte valamennyi bortermelő országában fellelhető. Származási helye Franciaország, a Loire-völgye. Tőkéje erős növekedésű, nagyszámú, erős vesszőt nevel. Fürtjei kicsik, tömöttek. Bora bár könnyű, zamatos, fajtajelleges, illatos, kemény karakterű. |
Kékszőlők:
Pinot Noir | ![]() |
Burgundiából származó kék szőlő, melynek bora nagy népszerűségnek örvend az igényes borok kedvelőinek körében. Magyarországon kékburgundiként is ismerik. A borvidéken elsősorban a főapátság pincészete jeleskedik elterjesztésében. Szeptember végén, október elején szüretelhető, közepes termőlépességű. Bora szép rubinvörös színű, finom zamatú, gazdag csersavtartalmú, kissé kemény. |
Zweigelt | ![]() |
Származási helye: Ausztria. Tőkéje közepes növekedésű, ritka vesszőzetű. Fürtjei általában nagyok, vállasak, nagyon tömöttek. Kissé rothad, fagytűrése viszont jó. Szeptember második felében érik. Ausztriában ma reneszánszát éli, de nálunk is egyre népszerűbb, hiszen megfelelő terméskorlátozással, gondozással bora nagyon jó minőségű, csersavban gazdag, harmonikus lehet. |
Kékfrankos | ![]() |
Közép-Európa és hazánk elterjedt borszőlőfajtája. Minden vonatkozásában a legmegbízhatóbb fajták egyike. Tőkéje gyors növésű. Fürtje közepes nagyságú, közepesen tömött, rövid nyelű. Bogyói közepesek, vastag héjúak, kissé hamvasak. Jól termő, szeptemberben szüretelhető, de leszedésével nem kell sietni, mert nehezen rothad. Bora tanninban gazdag, testes, színanyagokban gazdag, kissé fanyar ( sav- és csersavdús ), fűszeres karakterű. |
Merlot | ![]() |
A francia származású kékszőlő tőkéje középerős, mereven álló vesszőzetű. Magyarországon az 1960-as évektől kezdték termeszteni. Rothadásra érzékeny és fagyérzékeny, ezért sík vidéken termesztése nem ajánlott. A fürtök többnyire kicsik, vállasak, laza szerkezetűek. A termés szeptember végére érik be, akkor szüretelhető. A bora általában mélyvörös színű, telt, bársonyos ízű. Jellegzetes aromájú, száraz, minőségi bort ad. |
Cabernet Sauvignon | ![]() |
Franciaországi eredetű, világszerte ismert fajta. Tőkéje gyenge növekedésű, mereven álló vesszőzetű. Fürtje általában kicsik, vállasak, közepesen tömöttek vagy lazák. Időnként rosszul termékenyül, fürtjeiben olykor apró, fejletlen zöld bogyók maradnak. Zamatokban gazdag, mély-rubinvörös, telt, fajtajelleges, cserzőanyagokban gazdag, fanyarkás bora a borversenyek egyik legelismertebb, sikereket halmozó fajtája. Alkoholtartalma a testesség követelménye miatt 12% alatt nem lehet. A jó évjáratok nagyon hosszú idő alatt fejlődnek ki. |
Cabernet Franc | ![]() |
Az egyik legkiválóbb vörösbort adó szőlőfajta. Ugyancsak franciaországi eredetű, a bordeaux-i borvidékről származik, annak egyik fő fajtája, világszerte ismert. Középérésű, október elején átlagosan 18 cukorfokkal szüretelhető. A fagyot viszonylag jól tűri. Termése nem rothad, így a szüretet későbbre is lehet halasztani és akár 20-21 cukorfokkal is be lehet takarítani. Terméshozama közepes. A bora kiváló minőségű, mély rubinvörös színű, telt, extraktdús, kellemes fanyarsággal és finom zamattal. Cserzőanyagokban gazdag, kifejezetten fajtajelleges és könnyen felismerhető. |
Turán | ![]() |
Magyar fajta, mely többszörös keresztezés eredményeként jött létre. Évjárattól függetlenül nagyon mély színű, csersavtartalma magas, tanninja finoman bársonyos. Még késői szüret esetén is jól érezhető benne a Kékmedoctól származó virág- vagy mézillat. Érezhetően finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a Kékmedoctól örökölte. Harmonikus vagy lágy, gyors érésű, javítja a házasított vörösborok minőségét. |